Bulut Bilişim (Cloud Computing) Hizmet Türleri ve Avantajları

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)


Bulut bilişim (Cloud Computing), işletmelerin verilerilerini barındırma, onları performanslı bir biçimde çalıştırma ve depolamalarında devrim yaratan bir teknolojidir. Uygulamaları küresel ölçekte oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek için kullanılabilecek bir dizi hizmete ve kaynağa erişim sağlayarak iş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

BT yapılanmasında önemli bir yer edinen bulut teknolojisinin hizmet modellerini inceleyeceğimiz bu yazımızda, bulut servislerinin sağladığı tüm avantajları detaylarıyla sizlere aktarıyor olacağız.

Bulut bilişim üç ana hizmet modeline ayrılmaktadır. Bunlar: Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS).



Bu yazımızda bu üç ana hizmet modelini inceleyeceğiz. Ayrıca; belirttiğimiz üç ana hizmet modeline ek olarak, işletmelerin yararlanabileceği diğer bulut bilişim hizmet türlerini de Hizmet Olarak Fonksiyon (FaaS), Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS), Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak İş Sürekliliği (BCaaS) bir sonraki blog yazımızda detayları ile sizlere aktarıyor olacağız.

Hizmet Olarak Altyapı- Infrastructure as a Service (IaaS)

IaaS’a bulut bilişimin temeli diyebiliriz. Sunucular, depolama ve ağ iletişimi dahil olmak üzere bulut üzerinden sanallaştırılmış bilgi işlem kaynaklarına erişim sağlar. IaaS ile işletmeler, fiziksel donanıma ihtiyaç duymadan kendi sanallaştırılmış altyapılarını oluşturabilir ve yönetebilir. Bulut hizmeti sağlayıcısı, güvenlik, yazılım güncellemeleri ve yedeklemeler dahil olmak üzere altyapının tüm detayları ile işletilmesi ve bakımından sorumludur.

IaaS (Infrastructure as a Service) 'nin Avantajları:

Ölçeklenebilirlik: IaaS ile işletmeler, gereksinimlerine göre bilgi işlem kaynaklarını hızla artırabilir veya azaltabilir. Bu, trafik artışlarının üstesinden gelmeyi veya iş büyümesine uyum sağlamayı kolaylaştırır.

Uygun maliyetli: IaaS, satın alınması ve bakımı maliyetli olabilen fiziksel donanım ihtiyacını ortadan kaldırır. İşletmeler yalnızca kullandıkları bilgi işlem kaynakları için ödeme yapar ve bu da onu uygun maliyetli bir çözüm haline getirir.

Esneklik: IaaS, işletmelerin sanallaştırılmış altyapılarını kendi özel ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerine olanak tanır. Bu, işletim sistemi, yazılım ve donanım yapılandırmalarının seçilmesini içerebilir.

Hizmet Olarak Platform- Platform as a Service (PaaS)

PaaS ile bulut hizmet sağlayıcısı; uygulamaları geliştirmek, test etmek ve dağıtmak için bir platform sağlamaktadır. Uygulama geliştirme için gereken gerekli altyapı, yazılım ve araçların yanı sıra dağıtım için gereken çalışma zamanı ortamını da içerir. PaaS, işletmelerin kendi altyapılarını yönetme ihtiyacını ortadan kaldırarak uygulamalarını geliştirmeye ve sunmaya odaklanmalarını sağlar.

PaaS (Platform as a Service)'nin Avantajları:

Kolaylaştırılmış geliştirme: PaaS, uygulama oluşturmaya yönelik araçlar ve çerçeveler de dahil olmak üzere eksiksiz bir geliştirme ortamı sağlar. Bu, uygulama geliştirme için gereken zamanı ve çabayı azaltır.

Artan üretkenlik: PaaS, geliştiricilerin altyapıyı yönetmek yerine kod yazmaya ve uygulama geliştirmeye odaklanmasına olanak tanır. Bu, artan üretkenliğe ve daha hızlı pazara sunma süresine yol açabilir.

Maliyet tasarrufu: PaaS, işletmelerin kendi altyapılarını satın alma ve bakımını yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli maliyet tasarrufları sağlayabilir.

Hizmet Olarak Yazılım- Software as a Service (SaaS)

SaaS ile bulut hizmet sağlayıcısı, internet üzerinden yazılım uygulamalarına erişim sağlar. Bulut hizmeti sağlayıcısı, yazılımı barındırır ve bir web tarayıcısı veya mobil uygulama aracılığıyla kullanıcılara sunar. SaaS uygulamaları genellikle abonelik tabanlıdır ve kullanıcılar erişim için aylık veya yıllık ücret öderler.

SaaS (Software as a Service) 'ın Avantajları:

Erişilebilirlik: SaaS uygulamalarına internet bağlantısı olan her yerden erişilebilir. Bu, işletmelerin çalışanlarına, müşterilerine ve iş ortaklarına uygulamalarına erişim sağlamasını kolaylaştırır.

Otomatik güncellemeler: SaaS sağlayıcıları, yazılımın bakımından ve güncellenmesinden, kullanıcıların en son özelliklere ve güvenlik güncellemelerine erişmesini sağlamaktan sorumludur.

Uygun maliyetli: SaaS, işletmelerin kendi yazılımlarını satın alma ve bakımını yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, özellikle birden çok uygulamaya erişim gerektiren işletmeler için önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayabilir.

Her hizmet türü, maliyet tasarrufu ve ölçeklenebilirlikten basitleştirilmiş yönetime ve daha hızlı kurtarma sürelerine kadar kendi avantajlarını sunar. İşletmeler ihtiyaçlarını dikkatlice değerlendirerek ve ihtiyaçlarına en uygun hizmet modelini seçerek operasyonel kolaylıktan, maksimum güvenliğe pek çok avantaja sahip olma imkânı bulabilmektedirler.

portvMind'ın Eşsiz Dünyasını Keşfet!

Aramıza Katıl
Clicky